Заместник-директор „Практика на професията Музикант-инструменталист“

Юлия Марковска

Педагог, специалност виолончело

Творческа и професионална биография

Завършва СМУ – Пловдив (днес НУМТИ „Добрин Петков“) през 1983 г.  с отличен успех и сребърен медал, със специалност виолончело в класа на Анастасия Бяндова. В периода на своето обучение е участвала многократно в общоучилищни концерти като солов и камерен изпълнител. Била е солист на Пловдивска филхармония под диригентството на Румен Байраков. Печелила е награди от национални конкурси.

През 1988 г. завършва Висшия музикално-педагогически институт (днес Академия за музикално, танцово и изобразително изкуство „Проф. Асен Диамандиев“) – Пловдив в класа по виолончело на проф. Магдалена Чикчева. Била е активен участник в Лятната музикална академия във Ваймар при проф. Зигфрид Палм – Германия.

От 1990 г. е преподавател  по виолончело в  НУМТИ „Добрин Петков“. През 1994 г., след успешно издържан конкурс, е назначена на щатно място в институцията.

В периода 1994 – 1995 г. е специализирала в НМА „Проф. Панчо Владигеров“ – София при проф. Богомил Караконов, въз основа на което й е присъдена II-ра Професионална  квалификационна степен.

Нейни ученици многократно са били носители на награди от национални и  международни конкурси, за което е получавала грамоти за високи професионални постижения.

Паралелно с това е имала лични изяви като камерен изпълнител и като солист  на Фолклорния академичен оркестър с  диригент акад. проф. Милчо Василев.

Член е на постоянната комисия на Комитет по условия на труда към  училището.

Била е ръководител на група „Нисък щрайх“ и ръководител на група „Струнни инструменти“.

През 2008 г. е удостоена с грамота от Министерството на културата за принос в развитието на българската култура.