Клавирно трио „Пълдин“

Puldin Piano Trio, Dobrin Petkov National School of Music and Dance

Николай Маринов – пиано

Стефан Хубенов – цигулка

Зиад Касем – виолончело

преподавател по камерна музика Детелина Маринкева

Клавирно трио „Пълдин” е сформирано през 2012 г. През последните години ансамбълът е един от представителните камерни състави в художественотворческата дейност на НУМТИ „Добрин Петков”, с активно участие във всички големи общоучилищни концертни изяви, провеждани както на територията на училището, така и на сцената на основните културни институции в Пловдив.

Трио „Пълдин” е лауреат и носител на І-ва награда (в „Младша категория”), Специална награда „Клара Шуман” и студиен запис в Българско национално радио – Пловдив от Първия международен конкурс за камерна музика „Пловдив”, 2014г.

Триото участва с успех в 50-то юбилейно издание и 51-то издание на Международния фестивал на камерната музика в Пловдив през 2014 г. и през 2015 г., във фестивалната програма на „Празници Петко Стайнов” – Казанлък, 2014 г., „Празници на Стария Пловдив”, 2015 г., както и в ежегодните концерти, организирани от Пловдивската Света митрополия.

На 25 май 2016 г., по случай Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост, триото изнася блестящ концерт в Огледалната зала на Посолството на Република България в Прага – Република Чехия. 

Репертоарът на трио „Пълдин” включва произведения на композитори от епохата на Виенската класика, Романтизма, Руската музикална школа на 19 век, Импресионизма, както и творби от чешки и български композитори.

Освен като членове на трио „Пълдин” учениците Николай Маринов, Стефан Хубенов и Зиад Касем са едни от най-ярките настоящи музикални таланти на НУМТИ „Добрин Петков” с множество забележителни изяви като солисти инструменталисти, в това число носители на награди от национални и международни конкурси, участия в представителни концерти на училището и в концерти като солисти на професионални оркестри.

Advertisements