Клавирно трио „Пълдин“

Puldin Piano Trio, Dobrin Petkov National School of Music and Dance

Николай Маринов – пиано

Стефан Хубенов – цигулка

Зиад Касем – виолончело

преподавател по камерна музика Детелина Маринкева

Клавирно трио „Пълдин” е сформирано през 2012 г. Ансамбълът е един от представителните камерни състави в художественотворческата дейност на Националното училище за музикално и танцово изкуство (НУМТИ) „Добрин Петков”, с активно участие във всички големи общоучилищни концертни изяви, провеждани на територията на училището, на сцената на основните културни институции в Пловдив, както и на сцената на столичната Камерна зала „България” и Концертната зала на НМА „Проф. Панчо Владигеров” – София.

Трио „Пълдин” е лауреат и носител на:

  • Първа награда (в „Младша категория”), Специална награда „Клара Шуман” и Награда –студиен запис в Българско национално радио – Пловдив, от Първия международен конкурс за камерна музика „Пловдив”, 2014 г.;
  • Първа награда от Международен музикален интернет конкурс „Музиката на ХХ век”, от серията конкурси „Велики композитори”, 2017 г.
  • Втора награда от Международен онлайн музикален конкурс „eMuse” – Атина, Гърция, 2018 г.

Триото участва с успех в 50-то юбилейно издание и 51-то издание на Международния фестивал на камерната музика в Пловдив през 2014 г. и през 2015 г., във фестивалната програма на „Празници Петко Стайнов” – Казанлък, 2014 г., „Празници на Стария Пловдив”, 2015 г., както и в общоградски концерти, организирани от Пловдивската Света митрополия.

На 25 май 2016 г., по случай Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост, триото изнася блестящ концерт в Огледалната зала на Посолството на Република България в Прага, Република Чехия. 

През месец февруари и месец април 2018 г. трио „Пълдин” участва трикратно с концертни изяви в резиденция „Бояна” в София по повод културните събития, организирани от Министерския съвет и Министерството на културата на Република България във връзка с Българското председателство на Съвета на Европейския съюз.

Репертоарът на трио „Пълдин” включва произведения на композитори от епохата на Виенската класика, Романтизма, музиката на ХХ век, както и творби от български композитори. 

Освен като членове на трио „Пълдин”, учениците Николай Маринов (с преподавател по пиано Светлана Косева), Стефан Хубенов (с преподавател по цигулка Евгения Ночева) и Зиад Касем (с преподавател по виолончело Анет Артинян) са едни от най-ярките настоящи музикални таланти на НУМТИ „Добрин Петков” с множество забележителни изяви като индивидуални изпълнители, в това число носители на множество награди от национални и международни конкурси, участия в представителни концерти на училището и в концерти като солисти на професионални оркестри.

Advertisements