Клавирно трио „Пълдин“

Puldin Piano Trio, Dobrin Petkov National School of Music and Dance

Николай Маринов – пиано

Стефан Хубенов – цигулка

Зиад Касем – виолончело

преподавател по камерна музика Детелина Маринкева

Клавирно трио „Пълдин” е сформирано през 2012 г. Ансамбълът е един от представителните камерни състави в художественотворческата дейност на Националното училище за музикално и танцово изкуство (НУМТИ) „Добрин Петков”, с активно участие във всички големи общоучилищни концертни изяви, провеждани на територията на училището, на сцената на основните културни институции в Пловдив, както и на сцената на столичната Камерна зала „България” и Концертната зала на НМА „Проф. Панчо Владигеров” – София.

Трио „Пълдин” е лауреат и носител на:

 • Първа награда (в „Младша категория”), Специална награда „Клара Шуман” и Награда –студиен запис в Българско национално радио – Пловдив, от Първия международен конкурс за камерна музика „Пловдив”, 2014 г.;
 • Първа награда от Международен музикален интернет конкурс „Музиката на ХХ век”, от серията конкурси „Велики композитори”, 2017 г.
 • Втора награда от Международен онлайн музикален конкурс „eMuse” – Атина, Гърция, 2018 г.

Триото участва с успех в 50-то юбилейно издание и 51-то издание на Международния фестивал на камерната музика в Пловдив през 2014 г. и през 2015 г., във фестивалната програма на „Празници Петко Стайнов” – Казанлък, 2014 г., „Празници на Стария Пловдив”, 2015 г., както и в общоградски концерти, организирани от Пловдивската Света митрополия.

На 25 май 2016 г., по случай Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост, триото изнася блестящ концерт в Огледалната зала на Посолството на Република България в Прага, Република Чехия. 

През месец февруари и месец април 2018 г. трио „Пълдин” участва трикратно с концертни изяви в резиденция „Бояна” в София по повод културните събития, организирани от Министерския съвет и Министерството на културата на Република България във връзка с Българското председателство на Съвета на Европейския съюз.

През месец юни 2018 г., по покана на световноизвестния френски учен от български произход проф. Минко Балкански – президент на фондация „Миню Балкански”, с подкрепата на Община Пловдив (по Компонент 2 „Мобилност“ на Наредбата за реда и условията за финансиране на инициативи в сферата на културата), триото изнася с голям успех два концерта във Франция – в Посолството на България в Париж и концерт във Фурж.

Репертоарът на трио „Пълдин” включва произведения на композитори от епохата на Виенската класика, Романтизма, музиката на ХХ век, както и творби от български композитори. 

 • Йозеф Хайдн – Клавирно трио № 1, Сол мажор
 • Лудвиг ван Бетховен – Клавирно трио № 4 оп. 11, Си бемол мажор
 • Клара Шуман – Клавирно трио оп. 17
 • Антонин Дворжак – Клавирно трио оп. 65
 • Антон Аренски – Клавирно трио № 1 оп. 32, ре минор
 • Сергей Рахманинов – „Елегично трио” №  1, сол минор
 • Морис Равел – Павана
 • Ян Зденек Бартош – Клавирно трио, До мажор
 • Астор Пиацола – „Четирите годишни времена на Буенос Айрес”
 • Петко Стайнов – „Ръценица” от танцова сюита за симфоничен оркестър „Тракийски танци” (преработка за клавирно трио Джефри Дийн)

Ансъмбълът има издаден един компактдиск, БНР – Пловдив, 2015 г.

Освен като членове на трио „Пълдин”, учениците Николай Маринов (с преподавател по пиано Светлана Косева), Стефан Хубенов (с преподавател по цигулка Евгения Ночева) и Зиад Касем (с преподавател по виолончело Анет Артинян) са едни от най-ярките музикални таланти на НУМТИ „Добрин Петков” с множество забележителни изяви като индивидуални изпълнители, в това число носители на множество награди от национални и международни конкурси, участия в представителни концерти на училището и в концерти като солисти на професионални оркестри.