Творческа среща с Марин Гонев: „Сонатите за пиано на Васил Казанджиев“


На 21 февруари 2017 г. в Аулата на НУМТИ „Добрин Петков“ се състоя творческа среща с бившия възпитаник на училището Марин Гонев, понастоящем докторант в НМА „Проф. Панчо Владигеров“ – София.

Събитието бе организирано от ръководителя на група „Музикална теория“ Радослава Кръстева и посветено на 30-годишнината от смъртта на патрона на училището Добрин Петков (1923 – 1987).

Пред преподаватели и ученици от гимназиалния курс Марин Гонев изнесе лекция за историческото развитие на жанра соната и неговото преосмисляне и път на развитие, съотнесени към някои основни композиционни техники в музиката на ХХ век.

Основна част от изложението бе представянето на 10-те сонати за пиано на Васил Казанджиев, от които Марин Гонев изпълни пред аудиторията Соната № 7.

Лекцията бе съпроводена от мултимедия, в която прозвучаха записи на произведения от Васил Казанджиев и под негово диригентство – Toccata от Симфония №5 „Lux Aeterna (В памет на Добрин Петков)

и „Кукерски танц“ из „Картини от България“.

В творческата среща взеха участие и учениците Ивана Куманова и Трифон Иванов, които представиха биографични факти за живота и творчеството на акад. Васил Казанджиев и биографични бележки за професионалното развитие на Марин Гонев.

 

Награди от Национален конкурс „Път към славата“, 2017


V Национален конкурс „Път към славата“, организиран от Арт център „Кърнолски“, 3 – 5 февруари 2017 година, София

Първо място (Категория Инструменталисти) — Георги Грозев, от класа по тромпет на Пенчо Пенчев

Второ място (Категория Инструменталисти) — Маргарита Бозукова, от класа по тромпет на Пенчо Пенчев

Второ място (Категория Инструменталисти) — Дейми Велчева, от класа по пиано на Весела Танева