Ансамбъл ударни инструменти „ПРЕСТО“

Ансамбъл ударни инструменти „Престо“, художествен ръководител Пенчо Пенчев

Ансамбъл ударни инструменти „Престо” е една от представителните камерни формации на НУМТИ „Добрин Петков” – Пловдив, в чийто състав участват ученици от специалните класове по ударни инструменти в училището. Основател и художествен ръководител на ансамбъла е преподавателят по ударни инструменти в НУМТИ „Добрин Петков” Пенчо Пенчев.

Ансамбълът развива активна концертна дейност като участва във всички големи и важни общоучилищни музикални изяви и в ярки общградски културни събития в Пловдив, като 50-ият Международен фестивал на камерната музика – Пловдив, юни, 2014; фестивалът на книгата „Пловдив чете”, юни 2014; „Празниците на Стария Пловдив”, септември 2013; Благотворителният концерт на Дарик радио в подкрепа на кампанията за набиране на средства за Клиниката по детска хирургия към УМБАЛ „Св. Георги” – Пловдив, март 2013; традиционните ежегодни общоградски Коледни и Великденски концерти, организирани от Пловдивската Света митрополия; Концерт, в рамките на „Празници Петко Стайнов” – Казанлък, ноември, 2014.

През април 2014 г. ансамбълът участва в тържественото промотиране в България и в частност в Пловдив на четвъртия сезон на хитовия сериал „Игра на тронове” на телевизионния канал НВО.

Ансамбълът участва и в рекламния видео клип на популярните български музиканти Елица и Стунджи, заснет специално за участието им в конкурса Евровизия 2012.

През 2016 г. ансамбъл „Престо” участва в Първия Балкански фестивал на музикалните училища, състоял се в град Патра, Гърция.

През 2022 г. ансамбъл „Престо“ изнася рецитал в концертна зала „Венета Вичева“ – Шумен, в рамките на Майските празници и Празника на град Шумен, организирани от Община Шумен, самостоятелен концерт в рамките на Стара Загора Джаз фест, Банско Джаз фест и Петия Международен музикален фестивал „С музика и вяра в сърцето“, Гоце Делчев.

Ансамбъл „Престо“ е носител на наградите:

  • Втора награда от V Международен музикален фестивал „Виртуози” – Сливен, 2013
  • Първа награда от ХХII Национален конкурс за най-добро изпълнение на българска музикална творба „Върбан Върбанов” – Бургас, 2014
  • Втора награда от Международен конкурс за млади изпълнители на класически музикални инструменти – Перник,  2014
  • Втора награда в младша категория и Награда на публиката от Международен конкурс за камерна музика „Пловдив” – 2014
  • Трета награда от ХІ Международен конкурс за изпълнение на немска и австрийска музика „M.A.G.I.C.” – Бургас, 2015,
  • Първа награда от Международен конкурс за млади изпълнители на класически музикални инструменти – Перник, 2015
  • Първа награда в младша категория от Международен конкурс за камерна музика „Пловдив” – 2015
  • Участие в 24-ти Международен куклено-театрален фестивал „Двама са малко, трима са много” – Пловдив, 2021
  • Трета награда в категория „Ансамбли“ от Осми конкурс за ударни инструменти „Пендим“, Пловдив“, 2022