За нас

Национално училище за музикално и танцово изкуство „Добрин Петков” – Пловдив е една от основните образователни институции в сферата на българското музикално изкуство, под прякото управление на Министерство на културата на Република България.

This slideshow requires JavaScript.

В училището се провежда цялостно общообразователно и музикално обучение от 1 до 12 клас със специални инструментални, балетни и вокални класове. Редовни занятия до обяд се провеждат с деца в предучилищна възраст.

Преподавателският състав е сформиран от високо квалифицирани и утвърдени педагози, част от които са носители на държавни и културни награди. 

Училището развива интензивна художественотворческа  и общо-образователна дейност – концерти, конкурси, майсторски класове, открити уроци, мултимедийни проекти, общообразователни и спортни състезания.

Възпитаниците на училището са лауреати и носители на много награди от престижни международни и всички национални музикални конкурси и фестивали.

Възпитаници на училището са стипендианти на Министерството на културата по Програмата на мерките за закрила на деца с изявени дарби.

Едни от емблематичните събития са ежегодните концерти, на които най-изявените млади таланти на училището застават на сцената като солисти на симфоничния оркестър в Пловдив – дългогодишна традиция, поставена от Маестро Добрин Петков.

На своите зрелостници училището връчва ежегодни престижни награди:

  • Награда „Добрин Петков“ за изключителни инструментални и изпълнителски постижения
  • Награда на Педагогическия съвет за отличен успех

Голяма част от завършилите ученици продължават висшето си музикално образование в най-авторитетните учебни заведения като Кралските музикални академии в Лондон и Глазгоу, консерваториите и музикалните академии в Ню Йорк, Париж, Виена, Ваймар, Берн, Цюрих, Есен и Линц, в Националната музикална академия „Проф. Панчо Владигеров” и Нов български университет в София, в Академията за музикално, танцово и изобразително изкуство в  Пловдив.

Сградата на НУМТИ „Добрин Петков” се намира в центъра на Пловдив и разполага с отлична материална база – зала аула за концертни и балетни изяви, камерни зали за солови и ансамблови концерти, богата библиотека с нотна и специализирана музикална литература, информационен център, две компютърни зали, мултимедийна зала, оборудван с аудио и видео система кабинет по история на музиката.