„Музикални матинета” в книжарница „Хеликон“ – Пловдив


На 24 септември 2011г. се състоя последният концерт от поредицата „Музикални матинета” в книжарница „Хеликон“ – Пловдив. По традиция в събитието участваха ученици от НУМТИ „Добрин Петков”, лауреати и носители на награди от национални и международни конкурси: пианистите Петър Димов, Николина Сокерова, Веселин Стоянов, Александрина Попова – от класа на Светлана Косева; Васил Начев, Ивелина Кръстева, Петя Станева, Ахилеас и Филипос Зисиадис – от класа на Елена Велчева;  Петър Карагенов, Крикор Карагьозов – от класа на Стела Ослекова; цигуларите Зорница Георгиева от класа на Валентина Тенчева и Миро Колдамов от класа на Радостина Иванова, флейтистът Иван Юмерски от класа на Ивайло Василев.

На концерта бяха изпълнени произведения от творчеството на Й.С.Бах, В.А.Моцарт, Шуман, Брамс, Рахманинов, Енеску, Хачатурян. Към музикалната програма се включи и поезията на Яворов – стихотворението „Заточеници” в изпълнение на Сона Бохосян от класа по актьорско майсторство на Мариус Куркински.

Идеята за музикалните матинета е на Боряна Божанова и Росица Мандиева. Основната цел на проекта е популяризирането на класическата музика, а допълнителната задача на организаторите е да се наберат средства за VІ-то издание на Международния клавирен конкурс „Шуман – Брамс“, който ще се проведе от 26 до 29 октомври 2011г. в НУМТИ „Добрин Петков” – Пловдив.

Пловдивското музикално училище е партньор по проекта „Музикални матинета“. Подборът на музикалните произведения и на изпълнителите в концертите в книжарница „Хеликон” е на Светлана Косева – главен учител и преподавател по пиано в НУМТИ „Добрин Петков“.

Advertisements

Коментари са забранени.