Международният ден на музиката бе отбелязан със стилен концерт


Учениците от Пловдивското музикално училище отбелязаха международния ден на музиката с концерт на солисти и камерни ансамбли, състоял на 1 октомври 2011г. в Балабановата къща в Старинен Пловдив.

В концерта участваха ярки музикални таланти на училището от ІV до ХІІ клас с програма, чийто акцент беше музиката на композиторите романтици Шуман, Брамс, Шопен, Рахманинов, Григ, Попер, Шаминад, преплетена с изкуството на Й.С.Бах, Равел и Марин Големинов.

Стилен и артистичен концерт подариха на своето изкуство възпитаниците на НУМТИ „Добрин Петков”: Васил Начев, Ивелина Кръстева, Ахилеас и Филлипос Зисиадис от класа по пиано на Елена Велчева; Петър Димов, Николина Сокерова, Александрина Попова, Николай Маринов от класа по пиано на Светлана Косева; виолончелистката Теодора Атанасова от класа на Юлия Марковска; цигуларите Наталия Тодорова от класа на проф. Марио Хосен и София Проданова от класа на Евгения Ночева; Невена Атанасова от класа по флейта на Ивайло Василев; Гергана Стратева от класа по класическо пеене на доц. д-р Тони Шекерджиева-Новак. Клавирният съпровод в ансамбловите изпълнения бе на преподавателите Александър Колев, Мария Заваринова и Илия Панчев. Празничната програма завърши с изпълнението на клавирно трио в състав Васил Начев, Наталия Тодорова и Теодора Атанасова.

Концертът по случай деня на музиката бе съпроводен с откриването на изложбата Костюми и илюстрации на талантливия художник и сценограф Юлиян Табаков.

Международният ден на музиката 1 октомври е учреден по инициатива на Международния съвет за музика – International Music Council  (IMC) към ЮНЕСКО (UNESCO). На 30 ноември 1974г. председателят на IMC сър Йехуди Менухин и Борис Ярустовски се обръщат към членовете на Международния съвет за музика с писмо /пълен текст/, в което апелират за учредяването на ежегоден международен ден на музиката.

Advertisements

Коментари са забранени.