Блестящ концерт в Балабановата къща


Камерният оркестър на НУМТИ „Добрин Петков“ акомпанира на бележитите български инструменталисти Ангел Станков – цигулка, Божидар Ноев – пиано и Мила Павлова – флейта в концерта-матине, състоял се на 8 октомври 2011 г. на сцената на един от емблематичните възрожденски архитектурни паметници на Старинен Пловдив – Балабановата къща.

Музикалната изява, която бе част от програмата на ІІ-я Международен музикален фестивал „Дни на музиката в Балабановата къща“ поднесе на почитателите на музикалното изкуство програма с ярки произведения от виенските майстори класици, под диригентството на Ангел Станков: Йозеф Хайдн – Концерт за цигулка и пиано във Фа мажор и Концерт за пиано и оркестър в Ре мажор; Волфганг Амадеус Моцарт – Анданте за флейта и оркестър в До мажор.

„Имал съм възможността да музицирам по целия свят, но ви уверявам, че това са най-талантливите деца!“ Така Ангел Станков определи инструменталните качества на възпитаниците на Пловдивското музикално училище, отправяйки благодарност за възможността да концертират съвместно и пожелание за бъдещи успехи. От своя страна главният организатор на фестивала Мила Павлова също изказа благодарността си към директора на училището Нели Попова – Коева и главния диригент на камерния оркестър на НУМТИ „Добрин Петков“ Пламен Първанов.

Проф. Ангел Станков е един от най-изявените и разностранни български музиканти – солист, камерен изпълнител, дългогодишен концертмайстор на Софийска филхармония, диригент. Реализирал множество студийни записи у нас и в чужбина, провел безброй майсторски класове, председател и член на редица реномирани конкурси за цигулари. Проф. Ангел Станков е първият български музикант, удостоен от Нейно величество кралица Елизабет ІІ с почетното звание „Член на Ордена на Британската империя“.

Понастоящем видният български пианист проф. Божидар Ноев е ръководител на катедрата по клавишни инструменти и преподавател по пиано в Държавната консерватория в Инсбрук – Австрия. Концертирал на сцената на реномирани национални и международни музикални форуми, осъществил много студийни записи, участвал в журита на клавирни конкурси в Италия и Австрия, проф. Божидар Ноев предава богатия си сценичен опит на младите инструменталисти в майсторските класове, които провежда из целия свят.

Наред с активната си концертна дейност като солист и оркестрант, през есента на 2010г. талантливата флейтистка Мила Павлова основава Международния фестивал „Дни на музиката в Балабановата къща“. Фестивалът е отличен като едно от най-значителните културни събития в Пловдив, а телевизия EuroNews заснема филм за града и за фестивала.

Advertisements

Коментари са забранени.