Бранка Жиравац – Йеремич концертира на сцената на НУМТИ „Добрин Петков“


На 26 октомври 2011г. пианистката Бранка Жиравац-Йеремич изнесе забележителен концерт с творби от Шуман и Брамс в рамките на едноименния клавирен конкурс в Пловдив.

Бранка Жиравац-Йеремич гостува в Пловдивското музикално училище като член на журито на ІV-я конкурс за пианисти „Шуман – Брамс“.

Пред многобройната публика в голямата зала на НУМТИ „Добрин Петков“ Бранка Жиравац-Йеремич изпълни с перфектна техника, превъзходен усет за съдържание и форма и впечатляващо интерпретаторско майсторство две ярки произведения от творчеството на двамата немски романтици: Роберт Шуман – „Карнавал“, оп.9 и Йоханес Брамс – Вариации върху тема от Хендел, оп. 24.

*****

Бранка Жиравац-Йеремич завършва музикалното си образование в Белград, впоследствие специализира инструментално майсторство в Париж и Московската консерватория „Пьотр Илич Чайковски“.

От двадесет и пет години работи като клавирен педагог в Средното музикално училище „Д-р Войслав Вучкович“ в Белград, където е постигнала многобройни успехи със своите ученици, носители на повече от 150 награди от различни конкурси, концертирали многократно със солови рецитали и като солисти на различни оркестри, осъществили радио и телевизионни записи.

Бранка Жиравац-Йеремич е член на журита на редица международни конкурси в Сърбия, Черна Гора, Македония, Франция и България. Провела е и два майсторски класа в АМТИИ – Пловдив. До 2010г. е артистичен директор на международния конкурс „Вучкович“.

Отличена с голям брой награди за своята педагогическа работа и изпълнителско майсторство, пианистката развива и активна концертна дейност с рецитали в Сърбия, Македония, Хърватска, Русия, Италия, Великобритания, Франция и България.

Advertisements

Коментари са забранени.