Проф. Минко Балкански оцени таланта на пианиста Васил Начев


По покана на доц. д-р Мариян Илиев от Технически университет – Пловдив, възпитаникът на НУМТИ „Добрин Петков“ Васил Начев (от класа по пиано на Елена Велчева) участва в концерт, който се проведе на 14 януари 2012г. в залата на Културния център в Нова Загора и бе организиран по идея на световноизвестния български учен физик проф. Минко Балкански с цел подпомагане и стимулиране на младите български таланти в областта на изкуството.

Инструменталното майсторство и клавирна интерпретация на Васил Начев, който свири забележителната в репертоара за пиано Соната-фантазия „След едно прочитане на Данте“ от Ференц Лист, направиха изключително силно впечатление на проф. Балкански, самият той — отдаден на любовта си към класическото музикално изкуство и подвластен на амбицията да се афишират способностите и постиженията на бъдещите български творци.

*****

Проф. Минко Балкански е роден през 1927 в Оряховица. От много ранна възраст демонстрира голяма любознателност и влечение към природните науки, медицината, архитектурата и изкуството. В училище успява да вземе две учебни години за една и да напредне в образованието си. Приет е в Софийския университет, но скоро след това заминава за Франция, където завършва Националното училище по химия в Бордо. На 27-годишна възраст вече е доктор на науките, а на 28 става професор по физика. Личността на проф. Балкански в областта на физиката е позната по целия свят. Изследванията му са представяни в над 34 страни по целия свят. Работил е в в института Fritz-Haber на обществото „Макс-Планк“ в Берлин. Става член на лабораторията по физика на l`Ecole Normale Superieure. Специализира в Масачузетския институт по технология, където работи върху ролята на интердисциплинарните проучвания на твърдите тела, за което получава наградата „Фон Хипел“. Междувременно става член на l`Ecole des Etudes Superieure, сътрудник в Националния център за научни изследвания, професор във Факултета по естествени науки в Париж, ръководител на лабораторията по физика на твърдите тела и професор по физика в университета „Пиер и Мария Кюри“.

Заради научните си открития професорът e удостоен със званията Кавалер на ордена „За заслуги“ и Кавалер на почетния легион, Франция. Член на Нюйоркската, Индийската и Международната академия на науките. Командор на ордена „За заслуги“, Полша. Доктор хонорис кауза на Софийския университет. Носител на златен медал от Университета в Болоня и от Българската академия на науките. Носител на орден „Стара планина“ на Република България.

Advertisements

Коментари са забранени.