Млади дарования от НУМТИ „Добрин Петков“ свирят пред отбрана публика в Брюксел


По покана на г-жа Мария Клейманс — почетен председател на българо-белгийското дружество в Антверпен, Белгия, както и почетен гражданин на град Пловдив, три талантливи деца от НУМТИ „Добрин Петков“ гостуваха в белгийската столица и накараха отбрана публика да аплодира възторжено изпълненията им. Концертът се проведе с любезното съдействие на Клуба на интелектуалките „Монтгомъри“ в Брюксел. Да слушат младите пловдивски музиканти бяха поканени личности, свързани с музикалния живот в Брюксел и с организирането и провеждането на различните издания на престижния конкурс „Кралица Елизабет“.

Пианистите Николай Маринов (от класа на Светлана Косева), Борис Петков (от класа на Елена Велчева) и цигуларката София Проданова (от класа на Евгения Ночева) изпълниха разнообразна програма, която включваше солови и камерни творби от творчеството на Моцарт, Паганини, Шуман, Шопен, Лист, Чайковски, Големинов, Христосков, Джоплин и други.

Възпитаниците на НУМТИ „Добрин Петков“ бяха водени от председателя на Училищно настоятелство „Добрин Петков“ Ивелина Маринова.

*****

Мария Клейманс е родена в Пловдив. Завършва Музикалната академия в София в класа на големия вокален педагог Христо Бръмбаров. Носителка е на Grand prix от Международния конкурс за оперни певци в Тулуза, 1962г. Гастролирала на сцената на редица европейски и български оперни театри. Работила със световноизвестни диригенти и вокални педагози. Репертоарът й включва главни роли  в оперите „Дон Жуан“ от Моцарт, „Риголето“ от Верди, „Русалка“ от Дворжак и др. Първата й среща с белгийската публика е през 1971г. в операта „Лукреция Борджия” от Доницети, където изпълнява главната роля. Партнира й българският тенор Никола Николов.

След установяването си в Белгия в началото на 70-те години на миналия век, Мария Клейманс учредява български общности в Брюксел, Гент, Лиеж, Нант и Шарльороа, основава Българско просветно дружество „П.К.Яворов”, Българска църковна общност ”Св. Климент Охридски” и др.

През последните двадесет години е кореспондент на програма „Христо Ботев” на БНР за музикалните предавания „Метроном”, „Контрапункт”, „На опера в събота” и др. Отразява успехите и постиженията на българската култура и българските изпълнители като кореспондент на наши вестници и списания. Активно подпомага обучението и изявите на много млади български таланти.

Advertisements

Коментари са забранени.