„В памет на Добрин Петков“ – концерт на ученици, носители на музикални награди


На 13 февруари 2012г. в Аулата на НУМТИ „Добрин Петков“ се състоя един от най-силните камерни концерти в художествената програма на училището през настоящата 2011/2012 учебна година. 

Солисти ученици — лауреати и носители на награди от национални и международни конкурси, показаха своето високо изпълнителско ниво и като възпитаници на институцията достойно защитиха името, което училището носи, с изнесения концерт под надслов „В памет на Добрин Петков — 25 години от смъртта на Маестрото“. 

Музикалната програма включваше произведения, по принцип влизащи в репертоара на големите професионални майстори инструменталисти, което доказа високата класа на инструментална подготовка и интерпретация на учениците Васил Начев (от класа по пиано на Елена Велчева) със сонатата „След едно прочитане на Данте“ от Ференц Лист, Наталия Тодорова (от класа по цигулка на Анелия Сталева) и Петър Карагенов (от класа по клавирен съпровод на Георги Гаджев) с „Кармен фантазия“ от Пабло Сарасате, Теодора Атанасова (от класа по виолончело на Юлия Марковска) с Requiebros от Гаспар Касадо (клавирен съпровод Александър Колев), Петър Димов (от класа по пиано на Светлана Косева) с 32 вариации в до минор от Лудвиг ван Бетховен, Невена Атанасова (от класа по флейта на Ивайло Василев) с Вариации върху тема от Ж.Ф.Рамо от Пол Тафанел (клавирен съпровод Мария Заваринова), клавирното дуо Ахиллеас и Филиппос Зисиадис (от класа на Елена Велчева) с Фантазия за четири ръце във фа минор от Франц Шуберт. 

За финал на концерта Наталия Тодорова, Теодора Атанасова и Васил Начев, от класа по камерна музика на Детелина Маринкева, изпълниха Maestoso от Клавирното трио на Сергей Рахманинов,  композирано през 1893г. в памет на П.Ил.Чайковски. 

 

Advertisements

Коментари са забранени.