В памет на Алексис Вайсенберг


Методическо обединение „Клавишни инструменти“ с ръководител Светлана Косева организира мултимедийна вечер, посветена на световноизвестния пианист Алексис Вайсенберг (26.07.1929, София, — 8.01.2012, Лугано, Швейцария). 

Презентацията бе подготвена от преподавателя Александър Колев и учениците Петър Карагенов и Джорджия Николова и се състоя на 7 март 2012г. в НУМТИ „Добрин Петков“. 

Мултимедията включваше биографичен очерк за живота и творческата дейност на Вайсенберг, интервю с него от документалния филм „Обичам музиката“ на М. Бернардинело и О. Тритен (копродукция на Швейцарската телевизия и БНТ), както и едни от емблематичните му концертни изпълнения: на клавирната сюита върху теми от балета „Петрушка“ от Стравински; на ІІІ част от Първия концерт за пиано на Чайковски с Берлинската филхармония под диригентството на Херберт фон Караян; на І част от Втория клавирен концерт на Брамс с оркестъра на Френското национално радио под диригентството на Жорж Претр, на Ноктюрното за лява ръка от Скрябин и на Хорал от Кантата № 147 от Й.С. Бах.

П.Ил. Чайковски — III част от Концерт за пиано и оркестър № 1, си бемол минор, оп.23; Алексис Вайсенберг и Берлинската филхармония под диригентството на Херберт фон Караян; док. запис, 1967г.

Advertisements

Коментари са забранени.