КОМЕНСКИ / COMENIUS – Училищни партньорства / School partnerships, 2012


 ПЛОВДИВ МЕНОРКА

PLOVDIV — MENORCA 

От 14 до 22 април 2012г. в НУМТИ „Добрин Петков“ се проведе първият творчески обмен по потготвяния от декември, 2010 двугодишен Оркестров проект под егидата на Центъра за развитие на човешките ресурси/Human resource developmеnt centre и европейската програма „Обучение през целия живот„/Lifelong learning Programme в дейността „Училищни партньорства„/School partnerships на Секторна програма „Коменски„/Comenius/ (Ян Амос Коменси/John Amos Comenius) .

/официален уеб сайт на Проекта: MENORCA NUMTI EUROPEAN TEAMWORK ESPAÑA BULGARIA http://menuetesbg.webs.com/

Проект, който НУМТИ „Добрин Петков“ спечели през юни 2011г. и който по регламент предвижда обмяна на професионален опит и съвместно музициране в симфоничен оркестър между възпитаниците на Пловдивското музикално училище и Професионалното училище за музика и танц в Менорка, Испания.

За целта НУМТИ „Добрин Петков“ бе домакин на десетдневна визита на 35 ученици от училището в Менорка, водени от директора Антони Карийос и преподавателите Виктор Монте, Имма Ескрива, Алваро Кардона, Джауме Фабрегат, Паула Вийалонга и диригента на училищния симфоничен оркестър Биел Барсело. 

Организаторите на събитието в Пловдив — директорът Нели Попова-Коева, Андреана Паунова (автор на Проекта от българска страна), Пламен Първанов (диригент на училищния симфоничен оркестър), Христина Доброжалийска (отговорник по финансовите въпроси) и д-р Поля Паунова-Тошева (отговорник по художественотворческите въпроси) се погрижиха гостуването на испанските музиканти да се превърне в истински празник, а изненадата, която поднесоха още на първия ден от гостуването на испанската група бяха рекламните фланелки с логото на двете училища, изработени по дизайн на Еница Коева (бивш възпитаник на училището), които получиха всички активни участници в Проекта. 

Наред с ежедневните репетиции на сборния симфоничен оркестър от ученици от двете институции,

  

десетте дни на творческото сътрудничество минаха неусетно, с незабравими преживявания, плодотворна работа, опознаване на българската и испанската култура и осъществяване на множество приятелства между ученици и преподаватели.  

Програмата на Проекта включваше още екскурзии,

посещение на концерти от общоградски мащаб, посещение на часовете на преподавателите по специални предмети — Юлия Марковска (виолончело), Анелия Сталева (цигулка), Стойка Станева (виола), Димитър Боянов (кларинет), Пламен Проданов (обой), Пенчо Пенчев (тромпет), Костадин Таков (цуг-тромбон) и обмяна на опит между испанската и българската музикално-образователна система, мултимедийна презентация за историята на испанската музикална култура от Средновековието до наши дни, подготвена от испанските ученици и представена пред ученици и преподаватели от НУМТИ „Добрин Петков“,

както и прощална вечер, организирана като парти за ученици и преподаватели и изпълнена с много настроение, танци и веселие.

Интензивната творческа работа бе напълно оправдана с крайната цел на първата съвместна музикална среща от Проекта — симфоничният концерт на сборния състав от ученици от двете музикални училища, състоял се на 21 април 2012г. в Концертната зала на Държавна опера — Пловдив, чиято програма включваше оркестрови произведения от творчеството на ярки български и испански композитори.

Коментарите са изключени.