В памет на Росица Иванчева


 Ярко и запомнящо се музикално събитие се състоя  на 7 юли 2012г. в Аулата на НУМТИ „Доб-рин Петков“ – клавирният концерт в памет на един от най-значимите педагози по пиано в историята на училището г-жа Росица Иванчева (1935 – 2007), осъществен с подкрепата на Сдружение „Орфеус“ и НУМТИ „Добрин Петков“ и съпътстван от презентира-нето на спомени на колеги и ученици на Росица Иван-чева, събрани в книгата „Един живот до пианото…„, съставител Кристина Писева  (Пловдив, 2012).

Инициатор и главен организатор на концерта бе възпитаничката на Пловдивското музикално училище в класа по пиано на Росица Иванчева Кристина Писева, която с впечатляващ ентусиазъм, творчески замах и стил успя да превърне вечерта в паметен момент, събрал на едно място различни поколения музиканти, завършили Музикалното училище в Пловдив.

В концерта взеха участие концертиращи пианисти и педагози — ученици на Росица Иванчева, които разнасят днес славата на пловдивската клавирна школа у нас и по целия свят.

Концертът бе открит с кратко слово за Росица Иванчева, поднесено от проф. Милена Моллова.

С показано високо изпълнителско ниво и клавирна интерпретация, в музикалната програма участваха:

Стефка Перифанова, с изпълнението на Фантастични пиеси оп.12 „Вечер, порив, защо?“ от Роберт Шуман;

Елена Велчева, с изпълнението на ІІІ и ІV част от Соната №3, оп.58 от Фридерик Шопен;

Красимира Паурова – цигулка и Мирослава Серафимова-Манолова – пиано, с изпълнението на Тема и вариации за цигулка и пиано от Оливие Месиен;

Стефан Врачев, с изпълненията на Скерцо №2 си бемол минор от Фридерик Шопен и „Фойерверк“ от Клод Дебюси;

Илия Панчев, с изпълнението на „Импровизация и токата“ от Панчо Владигеров;

клавирно дуо Аченто — Мирослав Бояджиев и Дойчин Райчев, с изпълненията на Валс №15, оп. 39 от Йоханес Брамс и „Танц със саби“ от Арам Хачатурян.

Последното изпълнение в концерта не беше включено в предварително обявената програма. То се породи спонтанно у проф. Милена Моллова, която даде блестящ финал на музикалната вечер с изпълнението на една от мазурките на Фридерик Шопен.

Водещ на програмата бе Мая Василева, също възпитаник на клавирния клас на Росица Иванчева.

След края на концерта изпълнители и публика имаха възможността дълго да разменят поздравления, думи на признателност и спомени по време на специално подготвения коктейл, организиран в двора на училището.

Коментари са забранени.