Евгени Генчев свири на сцената на родното си училище


На 17 септември 2012г. бившият възпитаник на НУМТИ „Добрин Петков“ пианистът Евгени Генчев изнесе концерт в Аулата на училището, който бе първото музикално събитие за новата 2012/2013 учебна година. На концерта присъства Почетният консул на Федерална република Германия в Пловдив д-р Мариана Чолакова.

Програмата започна с Първа соната за виолончело и пиано, e moll, ор.38 от Йоханес Брамс, която Евгени Генчев изпълни с 16-годишния челист Сам Лукас от Австралия. 

В памет на госпожа Стела Ослекова  бе втората част от концерта, която бе солов клавирен рецитал на Евгени Генчев, изнесен на изключително високо изпълнителско ниво, с перфектен усет за художествен стил и демонстрирана блестяща интерпретация на ярки творби от творчеството за пиано на Александър Скрябин — Соната №5 ор.53, Пет прелюда ор.16, Две поеми ор.32 и Фантазия b moll, оp.28.  

••••••

През 2012г. Евгени Генчев завършва бакалавърска степен в Кралската музикална академия в Лондон. През последните години той развива успешна солова кариера като концертиращ пианист, ансамблов изпълнител и солист на симфонични оркестри във Великобритания, Германия, Холандия, Полша, Русия, САЩ, Мексико и Китай. Паралелно с това усъвършенства своето клавирно майсторство в Академията за пианисти в Имола, Италия при известния руски пианист Борис Петрушански.

През последните години е удостоен и с редица музикални отличия: наградата „Макензи” на Международния клавирен институт и фестивал, Ню Йорк; финалист на фондация „Ямаха”, Лондон;  почетен изпълнител на VІІ Международен клавирен фестивал в Портланд, щата Мейн, САЩ; образователна награда и стипендия „Стоукс” и образователна награда от тръста „Марджъри”, Великобритания.

Участвал е в редица майсторски класове по пиано при изтъкнати педагози и изпълнители от Европа и САЩ.

Репертоарът му включва множество шедьоври на клавирната музика от творчеството на Моцарт, Бетховен, Шуберт, Шопен, Лист, Брамс, Рахманинов, Скрябин и други.

Предстоящи събития в концертната му кариера са турне в Австралия през ноември 2012г., концерти в Мексико през 2013г., както и концерт като солист на Балтийската филхармония „Фр. Шопен” в Гданск, Полша през 2013г..

Учи пиано от ранна детска възраст при Стела Ослекова в НУМТИ „Добрин Петков“. Още като ученик е носител на много награди от престижни национални и международни конкурси. От 2003г. учи и в класа „Млади таланти” на проф. Тамара Поддубная в Prince Claus Conservatorium в Грьонинген, Холандия.  Завършва средното си образование през 2008г., удостоен с голямата награда „Добрин Петков” на Пловдивското музикално училище. 

Advertisements

Коментари са забранени.