Симфоничният оркестър на НУМТИ „Добрин Петков“ свири пред проф. Минко Балкански в Нова Загора


Младите оркестранти от училищния симфоничен оркестър с диригент д-р Пламен Първанов и солистите ученици Николай Маринов – пиано и Стефан Хубенов – цигулка (носители на редица национални и международни музикални награди) изнесоха първия за новата 2013 година общоучилищен концерт, който се състоя на 11 януари в залата на театър „Минко Балкански“ в Нова Загора.

Оркестърът на НУМТИ „Добрин Петков“ гостува в града по покана на световноизвестния учен проф. Минко Балкански, а събитието се осъществи благодарение на съдействието на доц. Мариян Илиев (Пловдивски технически университет), който също присъства на концерта.

При засилен интерес и препълнена зала пловдивските ученици-музиканти грабнаха сърцата на проф. Балкански, на децата и на културната общественост в Нова Загора, а музикалните им изпълнения бяха аплодирани шумно.

В своята извънучилищна изява учениците бяха съпровождани от директора на училището Нели Попова-Коева, пом.-директора д-р Поля Паунова-Тошева, главен учител Светлана Косева и старши учителите Юлия Марковска, Анелия Сталева и Андреана Паунова.

Музикалната програма, която учениците изпълниха бе част от утвърдения репертоар на оркестъра: Детска симфония от Йозеф Хайдн, последвана от Allegro maestoso от Концерт за цигулка и оркестър № 9 в ла минор от Шарл Берио със солист шестокласникът Стефан Хубенов, от класа по цигулка на Евгения Ночева,

и за финал – Adagio и Allegro assai от Концерт за пиано и оркестър № 23 в Ла мажор от Волфганг Амадеус Моцарт със солист петокласникът Николай Маринов, от класа по пиано на Светлана Косева.

Advertisements

Коментари са забранени.