Eвгени Генчев изправи на крака публиката в Аулата на НУМТИ „Добрин Петков“


Бившият възпитаник на НУМТИ „Добрин Петков“ — пианистът Евгени Генчев, който през 2012г. завърши бакалавърска степен в Кралската академия за музика в Лондон, а понастоящем следва магистратура във висшето училище за музика и драма „Гилдхол“ в Лондон, изнесе на 14 юни 2013г. в Аулата на училището ярък и на изключително високо изпълнителско ниво концерт под мотото „90 години от рождението на Добрин Петков“.

С перфектна техника, безупречна интерпретация, тънък усет за художествен стил и богата динамическа нюансираност, Евгени Генчев изпълни емблематични творби за пиано от творчеството на Александър Скрябин, които включваше програмата на първата част от концерта: Соната № 3, fis moll, op.23, Пет прелюда, оп.16 и Фантазия, b moll, оp.28.

С част от произведенията във втората част от концерта бе отбелязана 200-годишнината от рождението на Рихард Вагнер: Pilgrims’ Chorus  от операта „Танхойзер” и Isoldens Liebestod от операта „Тристан и Изолда”, изпълнени в оригиналните транскрипции за пиано на Ференц Лист.

Клавирният рецитал на Евгени Генчев завърши с едно от рядко изпълняваните, поради своята техническа трудност произведения в репертоара за пиано — Три фрагмента из балета „Петрушка”, по оригиналната клавирна редакция на Игор Стравински. Изпълнение, което показа висок професионализъм и даде блестящ завършек на концерта.

Аплодиран дълго от изправената на крака публика в залата Евгени Генчев изсвири на бис Ноктюрно от П.И.Чайковски.

Advertisements

Коментари са забранени.