Китари в Стария град, 2013


На 19 и 20 юни 2013г. се проведоха два концерта в рамките на традиционния фестивал “Китари в Стария град”, организиран от Общински институт “Старинен Пловдив”, НУМТИ “Добрин Петков” и Асоциация “Класическа китара”.

В първия концерт, под надслов “Музика за две китари”, участва Милена Вълчева в дуетни изпълнения с ученици от класовете по китара в НУМТИ “Добрин Петков”:

Милена Вълчева и Панайот Панайотов —  Концерт № 3 RV 310 от Антонио Вивалди и две части от цикъла “Три есенни пиеси” от Масимо Диего Пухол;

Милена Вълчева и Наско Андонов с две премиерни за България  творби – “Сантиментална сюита” оп. 119 от Бруно Хенце и “Канцонатория” от Карло Доменикони;

Неделина Желева и Милена Вълчева – „Рефракции” от Ричард Чарлтън и Канон и ария № 4 от Франсис Клейнянс;

Милена Вълчева и Константинос Киримис – цикълът “Прогнози за времето” от Анет Круйсбринк и “Кафе за двама” от Масимо Диего Пухол;

Милена Вълчева и Ясен Багалев – Четири дуета от Ричард Чарлтън и “Розовата пантера” от Хенри Манчини в аранжимент на Боб Бейн.

Вторият фестивален концерт беше открит с четири солови изпълнения на Ясен Багалев, Константинос Киримис, Неделина Желева и Панайот Панайотов, последвани от дуото Милена Вълчева и Димитър Балев, които изпълниха Дуо в сол мажор от Фердинандо Карули, “Това, което идва” от Астор Пиацола и “Песен и Боса нова” от Алфонсо Монтес.

Програмата завърши с изпълнението на китарния ансмабъл “Chitarra Camerata” от НУМТИ “Добрин Петков”, в който участват учениците от класовете по китара и преподавателите д-р Милена Вълчева, Валентин Вълчев и Милен Димитров. В ансамбловата интерпретация прозвучаха творби от Ралф Паулсен-Бансен, Марк Хотън, Марсело Коронел и Роберто Фабри.

Концертните изяви бяха подпомогнати от френската фирма Savarez – производител на струни, и техния дистрибутор за България Александър Генков. 

Снимки: Милена Вълчева

Коментари са забранени.