Проф. Недялчо Тодоров чества 50 години педагогическа дейност


Именитият български цигулар, педагог и музикален общественик проф. Недялчо Тодоров чества 50 години педагогическа дейност.

Събитието се състоя на 25 април 2014г. в концертната зала на НУМТИ „Добрин Петков”, която събра много официални гости, колеги, ученици и приятели, дошли да почетат творческия юбилей на проф. Тодоров.

Тържеството бе организирано от ръководството на НУМТИ „Добрин Петков” и започна със слово за професионалия път и творческата кариера на Недялчо Тодоров, изнесено от директора на училището Нели Попова-Коева.

Проф. Тодоров получи Почетна грамота от Министерството на културата и поздравителни адреси от редица български културни институции. От СБК приветствието прочете проф. д.изк. Димитър Христов,

от АМТИИ – Пловдив приветствие поднесе ректорът проф. Милчо Василев. Поздравителни адреси бяха изпратени от Министерството на образованието и науката, от СБМТД, НМА „Проф. Панчо Владигеров” – София и от СБУ.

В концерта, посветен на тържеството, Недялчо Тодоров участва като солист и камерен изпълнител, съвместно със свои колеги и ученици.

В музикалната програма бе изпълнена световната премиера на „Реминисценции от нощта“ върху материал от собствени ноктюрни за пиано (2013) от Димитър Христов, в изпълнение на проф. Недячло Тодоров – цигулка и проф. Ганка Неделчева – пиано,

както и произведения от творчеството на Йордан Дафов – Речитатив и ария за соло виола (2010/11) в изпълнение на проф. Тодоров,

Концерт за четири цигулки и оркестър от Г.Ф. Телеман и Соната за две цигулки и пиано в Сол мажор KV 241 от В.А. Моцарт, в изпълнение на проф. Недялчо Тодоров, Момчил Енчев, Марта Ляскова-Ангелова и Красимир Щерев, в клавирен съпровод на Зорница Петрова,

В.А. Моцарт – Соната за две цигулки и пиано в Ре мажор KV 144, изпълнена от проф. Недялчо Тодоров и Марта Ляскова-Ангелова, в съпровод на пиано на Зорница Петрова,

Поема за цигулка и пиано оп.25 от Е. Шосон — Момчил Енчев – цигулка и Зорница Петрова – пиано,

„Пощенски влак“ от Гр. Динику и Хоро с подсвиркване от В. Монти, изпълнени от Красимир Щерев – цигулка, в съпровод на пиано на Владимир Стефанов.

Под акомпанимента на Детския струнен оркестър на НУМТИ „Добрин Петков” с диригент Виолета Стоянова, проф. Недялчо Тодоров изпълни като солист Гавот от Ж.Б. Люли, II част от Concerto grosso в ре минор №11 от А. Вивалди и Менует от Дивертименто KV 334 от В.А. Моцарт.

Тържеството завърши с благодарствени слова към проф. Тодоров за приноса му в образователната и художественотворческата дейност в НУМТИ „Добрин Петков” и цигулковата школа в училището, изказани от директора Нели Попова-Коева.

Advertisements

Коментари са забранени.