Здравка Колева – 40 години концертна и педагогическа дейност


Една от най-ярките личности в историята на Пловдивското музикално училище – бивш директор на институцията, първият и единствен до днес преподавател по специалността арфа, изтъкнатата българска арфистка Здравка Колева отбеляза с празничен концерт 40 години концертна и педагогическа дейност.

Тържеството се състоя на 29 април 2014г. в концертната зала на НУМТИ „Добрин Петков”.

За своята художественотворческа и педагогическа годишнина Здравка Колева получи поздравителен адрес от АМТИИ – Пловдив, лично поднесен от ректора проф. Милчо Василев, както и поздравителни адреси от СБК, СБМТД и Държавна опера – Русе.

Концертната, педагогическата и административната дейност на главен учител Здравка Колева бе представена със слово на д-р Поля Паунова-Тошева, която бе и водещ на тържеството.

В програмата на празничния концерт Здравка Колева участва като ансамблов изпълнител, съвместно със своята дъщеря Цветелина Борисова – арфа,

с колегите си Анелия Сталева – цигулка,

Юлия Марковска – виолончело,

Ивайло Василев – флейта

и специалното участие на хор „Детска китка” с диригент Яна Делирадева.

В концерта участваха и възпитаниците на Здравка Колева от класа по арфа в АМТИИ Нана Сотирова

и в НУМТИ „Добрин Петков” Мейв-Ашлинг Макгонегал и Габриел Господинов.

На концерта прозвучаха премиерните за България изпълнения на Четири пиеси за арфа (в адаптация за две арфи на Цветелина Борисова) от Силвия Уудс и пиесите за дуо арфи „Градината на пауните” и „Парвис – Кортеж и танц” от Бернар Андре. Изпълнени бяха и творби от творчеството на Х. Рение, Й. М. Молтер, К. Сен-Санс, Ж. Масне, Парашкев Хаджиев и Стефан Икономов.

За финал на музикалната програма хор „Детска китка” и Здравка Колева – арфа, под диригентството на Яна Делирадева изпълниха две части от „Коледна церемония” на Бенджамин Бритън.

/Виж подробната програма на концерта ТУК/

Завършек на тържеството бяха поднесените от името на ръководството и колектива на НУМТИ „Добрин Петков” поздравления от директора на училището Нели Попова-Коева.

Advertisements

Коментари са забранени.