Ученици от НУМТИ „Добрин Петков“ свириха в състава на Балкански младежки симфоничен оркестър в рамките на „Варненско лято“, 2014


По покана на г-н Александър Пешев — изпълнителен директор на фондация „Влади Симеонов“, екип от преподаватели и ученици от НУМТИ „Добрин Петков“ участва с успех в концертния проект на новосформирания Балкански младежки симфоничен оркестър под диригентството на Максим Ешкенази, който се проведе в рамките на международния фестивал „Варненско лято“.

Официалният концерт на младите оркестранти се състоя на 13 юли 2014г. в залата на Фестивалния и конгресен център във Варна и бе осъществен под почетния патронаж на министъра на образованието и науката проф. д-р Анелия Клисарова. Като съпътстващо събитие към изявата бе и концертът на оркестъра на 12 юли 2014г. на откритата сцена на Международния лагер в Кранево.

В състава на Балканския младежки симфоничен оркестър, от страна на НУМТИ „Добрин Петков“ участваха учениците цигулари Радостина Стоянова, Неда Ковачева, Емилиян Арнаудов, Цвета Шопова, Иоан Латровалиев, виолончелистите Йордан Вичев и Верджиния Вичева, Атанас Петков – контрабас, Кристина Юмерска – валдхорна и Владимир Хаджиев – тромпет, водени от преподавателите Юлия Марковска и Анелия Сталева.

Балканският симфоничен оркестър е сформиран по инициатива и със съдействието на Двореца на децата, фондация „Проф. Влади Симеонов“ и Филхармония „Пионер“. Концертът във Варна е първата изява на формацията. В оркестъра са ангажирани 85 младежи от България, Сърбия и Гърция. В подготовката на програмата участват диригентите Максим Ешкенази, Димос Фотиадис и Любомир Денев-младши. Медиен партньор е Дарик Радио с личната подкрепа на г-н Радосвет Радев.

Advertisements

Коментари са забранени.