Международен конкурс за камерна музика „Пловдив”, 1 – 5 октомври 2014 година


Дългогодишните традиции на Пловдив в областта на камерната музика от тази година ще се обогатят с нова и изключително амбициозна проява. От 1 до 5 октомври 2014 г. в града ще се проведе първото издание на международния конкурс за камерна музика, който носи името „Пловдив”.

Конкурсът е учреден  и се организира от световноизвестната цигуларка Елмира Дърварова , от Нели Попова-Коева – директор на НУМТИ „Добрин Петков”, на чиято територия ще се провежда състезателния форум и от фондация „МузикАртисимо”. Конкурсът се провежда под патронажа на Министерството на културата, под егидата на Община Пловдив и с финансовата подкрепа на фондация „Америка за България”.

В първото конкурсно издание ще се състезават над 60 участници от 11 държави. Факт, който сам по себе си показва големия интерес към новия за българската култура музикален форум, а заедно с това е един от силните аргументи в подкрепа на най-актуалното и най-щастливото за цялата пловдивска общественост културно събитие – победата на града в надпреварата за европейска столица на културата през 2019 година.

Абсолютна гаранция за високото ниво на конкурса „Пловдив” е и съставът на журито. Камерните ансамбли ще бъдат оценявани от изтъкнатите български инструменталисти с престижна международна кариера: Елмира Дърварова (САЩ) – председател на журито, проф. Анатоли Кръстев (България), проф. Божидар Ноев (Австрия), проф. Ангел Станков (България), доц. д-р Ясен Теодосиев (България) и д-р Вангел Тангъров (САЩ). Членовете на журито ще демонстрират на практика своята класа като инструменталисти в тържествения концерт на 1 октомври от 18:30 часа в Балабановата къща, с който официално ще бъде открит международния конкурс за камерна музика „Пловдив”. Концертът е част от програмата на есенното издание на V Международен фестивал „Дни на музиката в Балабановата къща”.

Коментарите са изключени.