Международният проект „Франк Мартен Плейърс“ бе открит с тържествен концерт


На 23 септември 2014г. в Аулата на НУМТИ „Добрин Петков“ с първа музикална проява тържествено стартира проектът „Франк Мартен Плейърс„/Frank Martin Players — първият по рода си български юношески камерен оркестър, сформиран от ученици на Пловдивското музикално училище, на името на световно признатия швейцарски композитор Франк Мартен (1890 – 1974). Специален гост на събитието бе дъщерята на композитора г-жа Ариан-Терез Мартен — един от основателите на проекта и член на неговия Управителен съвет.

Като международен музикален проект начинанието се осъществява благодарение на изтъкнатия пианист, композитор, импровизатор и педагог с международна слава, президент на Управителния съвет на „Франк Мартен Плейърс“ проф. Галина Врачева (Швейцария)

и чрез съвместното сътрудничество на НУМТИ „Добрин Петков“ и знакови  институти от Швейцария — музикална агентура „Арс Севера“ — Цюрих, фондация „Франк Мартен“ — Женева – Амстердам и фондация „Паул Захер“ — Базел.

Почетен президент на проекта и дарител на името на оркестъра е съпругата на композитора — г-жа Мария Мартен.

Официално събитието стартира с концерт, в който като солисти и камерни изпълнители участваха инициаторите на идеята и основни организатори на проекта — проф. Галина Врачева  и Пламен Проданов — концертиращ обоист, камерен изпълнител, оркестрант и педагог, който ще ръководи музикалната подготовка на бъдещите млади оркестранти.

Участници в концерта бяха също пловдивски инструменталисти и педагози от НУМТИ „Добрин Петков“.

Концертът бе организиран от директора на НУМТИ „Добрин Петков“ Нели Попова-Коева — основател и член на Управителния съвет на проекта, от помощник-директора на училището д-р Поля Паунова-Тошева и от Пламен Проданов — също членове на ръководния орган на „Франк Мартен Плейърс“.

В духа на официално заложената идейна платформа на юношеския оркестър за концертен репертоар с музика от ХХ и ХХІ век бе и програмата на концерта-откриване, на който прозвучаха произведения от Франк Мартен: Прелюд №1 от цикъла „Прелюди“ за пиано, посветени на Дину Липати — документален аудио запис в изпълнение на самия автор, и Балада за флейта и пиано, в изпълнение на Екатерина Попова – флейта и Галина Врачева – пиано,

произведения от Хендрик Андрийсен — Балада за обой и пиано, в изпълнение на Пламен Проданов – обой и Йорданка Иванова – пиано;

от Бенджамин Бритън — две пиеси оп.2 „Скакалец“ и „Оса“, и от Ценко Минкин — „Милост Мира, жервту хваления“ из „Божествена концертна литургия на Св. Йоан Златоуст“, в изпълнение на камерен ансамбъл „Микстет“ в състав: Пламен Проданов – обой, Валентина Тенчева – цигулка, Стойка Станева – виола и Юлия Марковска – виолончело.

След концерта се състоя среща с г-жа Ариан-Терез Мартен, която представи пред публиката видео материал за семейство Мартен и разказа за живота и творческата дейност на Франк Мартен.

Advertisements

Коментари са забранени.