Клавирно трио „Пълдин“ изнесе блестящ концерт в Българското посолство в Прага


Клавирно трио „Пълдин“ — Николай Маринов (пиано), Стефан Хубенов (цигулка) и Зиад Касем (виолончело), с преподавател по камерна музика Детелина Маринкева, изнесоха блестящ концерт в Посолството на Република България в Прага – Република Чехия, по случай Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост.

Puldin Piano Trio, Dobrin Petkov National School of Music and Dance

Концертът се състоя на 25 май 2016 г. в Огледалната зала на Българското посолство в Прага. Съорганизатори на проявата бяха Българският културен институт в Прага и Община Пловдив.

DSCN4779

Снимки: Официален сайт на МВнР

Клавирно трио „Пълдин” изпълни произведения от епохата на Виенската класика, Романтизма, от музиката на ХХ век, както и чешки и български композитори.

Цялата концертна програма бе както следва: 

Йозеф Хайдн – Клавирно трио № 1, Сол мажор: Rondo all’Ongarese

Клара Шуман – Клавирно трио оп. 17: Andante

Лудвиг ван Бетховен – Клавирно трио № 4 оп. 11, Си бемол мажор: Allegro con brio

Антон Аренски – Клавирно трио № 1 оп. 32, ре минор: Елегия

Ян Зденек Бартош – Клавирно трио, До мажор: ІІІ част

Сергей Рахманинов – „Елегично трио” №1, сол минор

Морис Равел – Павана

Астор Пиацола – „Есен” от „Четирите годишни сезона на Буенос Айрес”

Петко Стайнов – „Ръченица” от сюитата „Тракийски танци”  

Към публикация в сайта на Министерството на културата – виж ТУК


Клавирно трио „Пълдин” е сформирано през 2012 г. През последните години ансамбълът е един от представителните камерни състави в художественотворческата дейност на НУМТИ „Добрин Петков”, с активно участие във всички големи общоучилищни концертни изяви, провеждани както на територията на училището, така и на сцената на основните културни институции в Пловдив.

Трио „Пълдин” е лауреат и носител на І-ва награда (в „Младша категория”), Специална награда „Клара Шуман” и студиен запис в Българско национално радио – Пловдив от Първия международен конкурс за камерна музика „Пловдив”, 2014г.

Триото участва с успех в 50-то юбилейно издание и 51-то издание на Международния фестивал на камерната музика в Пловдив през 2014 г. и през 2015 г., както и във фестивалната програма на „Празници Петко Стайнов” – Казанлък, 2014 г. и „Празници на Стария Пловдив”, 2015 г.

Репертоарът на трио „Пълдин” включва произведения на композитори от епохата на Виенската класика, Романтизма, Руската музикална школа на 19 век, Импресионизма, както и творби от чешки и български композитори.

Освен като членове на трио „Пълдин” учениците Николай Маринов, Стефан Хубенов и Зиад Касем са едни от най-ярките настоящи музикални таланти на НУМТИ „Добрин Петков” с множество забележителни изяви като солисти инструменталисти, в това число носители на награди от национални и международни конкурси, участия в представителни концерти на училището и в концерти като солисти на професионални оркестри.

 

Коментари са забранени.