Симфоничен оркестър

Symphony Orchestra - Dobrin Petkov Music School - Plovdiv

Диригент доц. д-р Пламен Първанов

Симфоничният оркестър на НУМТИ „Добрин Петков” – Пловдив  с диригент Пламен Първанов е музикална формация с изградени традиции, с доказано име и високи постижения в пловдивския и международния концертен подиум.

Наред с традиционните училищни концерти, през последните години оркестърът участва в редица престижни музикални събития: концерт под диригентството на Евгений Шевкенов в Златна зала на „Музикферайн” във Виена през 2011 година; международен оркестров проект по европрограмата „Коменски”, чрез който в периода 2011 – 2013 година са реализирани голям симфоничен концерт в Пловдив, както и концертно турне в Менорка (Балеарски острови), Испания; концерт в Нова Загора по покана на проф. Минко Балкански през 2013г.; концерт със солист Ясен Теодосиев в рамките на Втората национална среща на валдхорнисти през 2014г. в Пловдив; концерти в рамките на ежегодните пролетни и есенни издания на Международния фестивал „Дни на музиката в Балабановата къща”, в които оркестърът е имал шанса да музицира с музиканти като Васил Казанджиев, Божидар Ноев,  Ангел Станков, Теодосий Спасов, Мони Симеонов и др.

Симфоничният оркестър участва в Тържествения юбилеен концерт по случай 70 години от основаването на Пловдивското музикално училище, състоял се на 25 септември 2015 г. в Дома на културата „Борис Христов”.

Репертоарът на оркестъра е богат и включва произведения от творчеството на Й.С. Бах, Вивалди, Хайдн, Моцарт, Шуберт, Бизе, Албенис, Гранадос, Равел, А. Л. Уебър, Ем. Сежурне, П. Стайнов, П. Владигеров, Ив. Димов, В. Бележков и др.


доц. д-р Пламен Първанов

Завършва Националната музикална академия „Проф. Панчо Владигеров” – София в класовете по оркестрово и оперно дирижиране на проф. Константин Илиев и проф. Иван Вульпе, и в класа по хорово дирижиране на проф. Димитър Русков.

Специализира дирижиране в Болшой театър при световноизвестния диригент Юрий Симонов, в Московската консерватория „П. Ил. Чайковски” и Московската филхармония при Дмитрий Китаенко.

Започва творческата си дейност в Плевенската опера и Плевенската филхармония. Впоследствие е поканен за диригент на Пловдивската опера, където е изпълнявал и длъжностите на административен и музикален директор. В същия период е диригент и на Пловдивски камерен оркестър. От 2003 г. е главен художествен ръководител и главен диригент на Симфоничен оркестър – Пазарджик.

Гастролирал е в Русия, Южна Корея, в повечето европейски страни и САЩ.

Репертоарът му включва над 40 оперни заглавия, симфонична и кантатно-ораториална музика от всички стилове и епохи.

Има реализирани записи в Българското национално радио, Българската национална телевизия, Белгийското радио и телевизия и други медии.

От 1994 до 2000 година е диригент на симфоничния оркестър на НУМТИ „Добрин Петков”, с които състави осъществява множество концерти, както и участия в международните музикални фестивали „Софийски музикални седмици”, Варненско лято”, „Европейски месец на културата – Пловдив”, 1999 г. След кратко прекъсване, от 2005 г. до настоящия момент отново е диригент на симфоничния оркестър на НУМТИ „Добрин Петков”.

През 2012 г. защитава докторска дисертация в научната специалност „Музикознание и музикално изкуство” към катедра „Оркестрови инструменти и класическо пеене“ в Академията за музикално, танцово и изобразително изкуство (АМТИИ) – Пловдив, а през 2015 г. придобива научното звание „доцент”.

Преподавател по специалностите интерпретация с диригент, кантатно-ораториална музика и вокални ансамбли в АМТИИ – Пловдив.

През последните години реализира като режисьор-постановчик премиери на оперни творби с Акадмичния оперен театър на АМТИИ – Пловдив.